Startpagina Wij Hayley Oostenrijk Vakantie Diversen Computer Awards Webcam, Mittersill Favorieten Contact
  Gouffre de Padirac

Terug Apenzoo La Foret des signes Rocamadour Gouffre de Padirac

 

 

 

Zondag zijn we naar de "Gouffre de Padirac" geweest.

Dit zijn prachtige historische grotten. Een "gouffre" is een verticale grot met een relatief kleine opening aan de oppervlakte die verder naar beneden steeds breder wordt. Aangekomen in Padirac is een groot gat in de grond dan ook het eerste wat je ziet. Je kijkt zo’n kleine honderd meter recht naar beneden de grond in. Je kan naar de bodem afdalen per lift of per trap. Wij hebben maar gekozen voor een combinatie van beiden. Eenmaal op de bodem van de enorme grot aangekomen, sta je bij het begin van een een uitgebreid onderaards gangenstelsel met een opeenvolging van rivieren, meren, tonnenzware stalagmieten van tientallen meters lengte.

 

Eenmaal in de grotten aangekomen merk je gelijk dat het hier een stuk kouder is. De buitentemperatuur was rond de 30 graden, maar in de grotten was het slechts 13 graden. Beneden in de grotten is het nooit warmer dan 13 graden.

Na een korte ondergrondse wandeling door de grotten krijg je een boottocht van 500 meter door de eerste grotten. De boot wordt door een soort gondelier bestuurd. Hij vertelt ook van alles onderweg, maar alleen in het frans. Gelukkig hebben we de vertaling op papier gekregen!

De diepte van het water varieert van een halve meter tot 6 meter diep. Kristalhelder water met een temperatuur van slechts 10 graden Celsius.
De eerste ruimte die wordt binnengevaren heet Lac de la Pluie (het meer van de regen). De gigantische stalagmiet die je daar ziet wordt ook wel Grande Pendeloque genoemd. Vrij vertaald± de grote oorhanger. Een enorm massief stuk steen van wel 60 meter hoog.
Het gewelf (Grand Dome) is in deze ruimte 94 meter hoog en daarboven zit nog slechts 9 meter aardkorst.
 

Na de boottocht zit je middenin de grotten op circa 110 meter diepte en krijg je onder begeleiding van een gids een wandeling. Wandelend door de grotten loop je door diverse ruimtes en trappetjes. Een Franse gids vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden over de grotten en het ontstaan ervan.
 

In totaal blijk je slechts een fractie van de totale grotten te zien. Men weet dat er nog 25 kilometer aan grotten ligt. Maar er is geen tijd en geld om deze verder te ontdekken en open te stellen voor publiek.

Na de wandeling ga je weer terug naar de bootjes en vaar je dezelfde weg terug naar de uitgang.

 

Links:
Wikipedia: Gouffre de Padirac
Website van Gouffre de Padirac

  
 

horizontal rule